dilluns, 30 de juny del 2008

Google prepara eines que permetin als usuaris analitzar la seva connexió a Internet

Seran útils per ajudar a determinar si el nostre ISP ens redueix l'ample de banda en emprar algun servei concret com el P2P, per exemple, i s'emmarquen en la campanya mediàtica i política que la companyia del cercador fa en pro d'una xarxa neutral.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) - Segons va publicar fa uns dies el rotatiu en línia britànic especialitzat en noves tecnologies, The Register, Google està preparant una suite d'utilitats per a què els usuaris de connexions de banda ampla puguin analitzar el trànsit de la seva connexió per saber si l'ISP que els proporciona el servei prioritza un determinat trànsit sobre un altre, violant d'aquesta manera l'anomenat "principi de neutralitat" que dicta que el proveïdor del servei de connexió no establirà prioritats per als paquets de dades en funció del servei en línia al qual pertanyin.

Aquesta afirmació es basa en les declaracions que Richard Whitt, Google senior policy director, va fer en un acte a la Universitat de Santa Clara, prop de San Francisco, ciutat en la que Google hi té unes instal·lacions.

En paraules de Whitt, la companyia del cercador està preparant un conjunt d'eines de programari que permetran als internautes saber què és el que està passant amb la seva connexió de banda ampla per queixar-se al seu ISP si alguna cosa no els agrada.

No s'han donat més detalls sobre aquestes eines, ni tan sols una data de publicació encara que sigui en fase beta. L'únic que hi ha afegit Whitt és que els enginyers de Google ja fa temps que treballen en aquestes solucions, i el redactor de The Register que ha escrit la notícia (Cade Metz) lliga caps entre aquest anunci i el cas Comcast, un important ISP nord-americà que l'any passat va bloquejar el trànsit corresponent al servei BitTorrent, violant flagrantment el principi de neutralitat de la Xarxa.

En favor de la neutralitat

L'actitud de Google a favor de la neutralitat dels operadors davant dels serveis que empren les seves connexions s'ajusta a la seva pròpia estratègia comercial i de serveis. No debades, els ISP's que ara bloquegen o redueixen a una petita canonada el trànsit generat pels polèmics serveis P2P, demà podrien fer el mateix amb YouTube, Google Talk o altres serveis proporcionats per la companyia del cercador. En resum, Google busca assegurar-se el seu futur en el present mitjançant la creació d'un grup de pressió o lobby a Washington que asseguri la neutralitat de la Xarxa.

La neutralitat es troba -almenys en teoria- garantida actualment, però hi ha poderosos interessos que intenten canviar aquest status quo per poder donar més prioritat a una sèrie de serveis sobre d'altres. Un d'aquests lobbies és el de la indústria discogràfica i del cinema, que busquen aconseguir una major difusió dels serveis de descàrregues legals (llegeixi's de pagament) dels seus continguts enfront d'altres serveis que porten penjada l'etiqueta de pirates (xarxes P2P). Els serveis de veu sobre IP també podrien veure's afectats per una Internet no neutral en funció dels interessos de les operadores.