El fundador i líder de Canonical (l'empresa que proporciona suport tècnic a Ubuntu) dóna a conèixer la seva visió del que ha de ser el futur de GNU/Linux a la conferència OSCON de Portland, situant a Apple com el model a seguir i insistint en la interoperativitat amb Windows.
Guillem Alsina (guillem@imatica.org) - En el marc de la trobada OSCON (O'Reilly Open Source Convention, celebrada per l'editorial especialitzada en temes tecnològics), Mark Shuttleworth ha donat una conferència en la qual ha expressat el seu punt de vista sobre el camí que ha de seguir el programari lliure en general i GNU/Linux en particular durant els propers anys, principalment en el terreny dels desktops. I és que tot i el gran creixement que està experimentant el sistema operatiu del pingüí a nivell mundial, el seu nombre d'instal·lacions encara no és excessivament significatiu en els escriptoris (especialment en els domèstics) per fer ombra al Windows de Microsoft o a l'OS X d'Apple, una situació que dista molt de la que experimenta en els servidors, un camp en el qual Linux gaudeix d'un gran èxit.
En unes declaracions de les quals se'n fa ressò InfoWorld, Shuttleworth posa en dubte l'actual model de desenvolupament econòmic del programari lliure, adduint que el model seguit d'ingressos per publicitat pot ser vàlid per a certes eines en línia com els cercadors, però no donarà prou com per a permetre aspirar a més. El fundador d'Ubuntu es va mostrar convençut que el futur per al finançament dels projectes de programari lliure passa pel cobrament de serveis, no entrant a especificar quin tipus d'ells encara que es sobreentén que serien els de suport i serveis en línia, seguint el model que aplica Canonical.
Shuttleworth també va fixar un nou objectiu per a la comunitat: fer el mateix que ha dut a terme Apple en els ordinadors desktop i en els dispositius mòbils. Es sobreentén que es va referir a la facilitat amb la què els Apple Mac i els iPod's/iPhone es fan anar. Per dur a terme una tasca semblant a la què ha fet Apple cal comptar amb recursos econòmics, i aquests vénen donats pels serveis esmentats anteriorment.
Sobre aquest apartat, un dels assistents a la xerrada de Shuttleworth es va mostrar convençut (i ho va dir en públic) que un model com el d'Apple en una comunitat tan diversa com la dels projectes de programari lliure estava abocada al fracàs pels diferents punts de vista que poden tenir els integrants d'un mateix projecte/comunitat, però Shuttleworth es va mostrar convençut que en la forma adequada és possible.
L'empresari sud-africà va insistir especialment en el terreny dels dispositius mòbils, en el que va donar a entendre que a Linux li faltava posar un peu amb més seguretat. Recordem que recentment Canonical va llançar Ubuntu Netbook Remix, una versió de la seva famosa distribució GNU/Linux dirigida a la nova generació de màquines ultraportables.
Finalment, Shuttleworth es va mostrar convençut que el camí a recórrer per al triomf definitiu de Linux passa per ser interoperable amb Windows, en una mostra de pragmatisme informàtic.