dijous, 11 de juny del 2009

Arriba la PHP TestFest d'enguany

Es comença a sentir la remor de les tecles, la PHP TestFest 2009 és arribada.

El proper dissabte 13 de juny, a partir de les 10:30 a la Sala Polivalent de l'Ajuntament de Verges (Baix Empordà) comença la PHP TestFest d'enguany.

PHP és un llenguatge de programació interpretat, orientat a l'entorn web, però també de propòsit general. És el tercer llenguatge més emprat al món després de Java i els .NET i el segon a Europa.

El compilador PHP és de Codi Lliure, i a banda de l'empresa Zend que hi contribueix notablement, milers de programadors i programadores d'arreu del món contribueixen a aquest projecte.

Quan s'està planificant una nova versió, el Quality Assurance Team convoca a la gent que programa en PHP arreu del món per a que escrigui scripts de test i recomana la convocatòria de TestFests per a fomentar la comunicació i cohesió dels grups de programació PHP.

Un script de test és un script amb extensió .phpt, enlloc de l'extensió .php habitual, on tenim seccions diferenciades, només dues les més importants i mandatòries:

--FILE--
On inserim el codi PHP que s'ha d'executar.

--EXPECT--
On indiquem quin és el resultat esperat de l'execució del codi esmentat.

Quan es fan les proves d'una nova versió del compilador interpret, certificarem ràpidament si funciona correctament si el resultat que dona el nou compilador és l'esperat.

A més a més, en el procés de testeig s'anoten les instruccions del compilador que s'han executat, certificant la seva sol·lidessa o preveient llacunes de codi mai executat, susceptible de tenir errors... o no.

Abans de la Revolució del Programari Lliure, crear programes costava molts diners: El preu dels compiladors i dels entorns de desenvolupament eren desmesurats. Avui en dia la creació de Software s'ha humanitzat, i la barrera econòmica és la humana i la de sistemes. També existeixen eines de pagament que fan més rendibles l'hora de treball, sí, però sempre opcionals, mai condicionants de la creació de programes que la seva utilitat repercuteix al gruix de la societat.

Així doncs participar en una PHP TestFest és una manera de retornar el servei que ens ofereix el Programari Lliure. Una mena de pagament en espècies per les plusvàlues generades pels retorns de les inversions que ens hem estalviat.


L'agenda per aquest dissabte serà:

  • 10:30 Presentació de la PHP TestFest amb passi d'una presentació de na Zoe Slattery Coordinadora de les PHP TestFest.
  • 11:00 Presentació del grup CCCPHP.
  • 11:30 Taula rodona sobre programació PHP i presentació de com muntar un entorn de programació PHP integral amb eines OpenSource.
  • 12:30 Explicació de pautes i Redacció de tests.
  • 14:00 Dinar.
  • 16:00 Redacció de tests.
  • 18:00 Execució dels tests.

Tothom és benvingut a la PHP TestFest, si no programeu tests, recomanem que vingueu a les xerrades del matí.