dijous, 2 de juliol del 2009

Softcatalà presenta la traducció al català del navegador Firefox 3.5

Softcatalà, conjuntament amb la comunitat de Mozilla, presenta la traducció al català de la nova versió 3.5 del Firefox, el mundialment reconegut navegador web.

La publicació d'aquesta nova versió es realitza de forma simultània en més de 70 llengües, la qual cosa fa que sigui una de les aplicacions informàtiques amb més traduccions.

Algunes de les novetats més importants d'aquesta nova versió són:

  • Rendiment: El Firefox 3.5 inclou el TraceMonkey, un nou motor de Javascript que fa que sigui el doble de ràpid que el Firefox 3 i deu vegades més ràpid que el Firefox 2.
  • Formats multimèdia oberts: s'ofereix la primera integració nativa d'àudio i vídeo sense que calgui cap connector addicional, i gràcies a la tecnologia lliure Ogg. Això obre un nou panorama a la xarxa, on el Flash pot deixar de ser un element indispensable de les animacions i dels vídeos de reproducció habitual.
  • Mode de navegació privat: gràcies a aquesta característica, en qualsevol moment podem fer que la nostra navegació no deixi cap mena de rastre del nostre recorregut per la xarxa a l'ordinador on ens trobem.
  • Navegació amb geolocalització integrada: s'obre la porta a la creació d'aplicacions que responen d'acord amb la vostra ubicació, oferint-vos d'aquesta manera un contingut plenament personalitzat en funció del lloc on us trobeu. Alhora, aquesta funcionalitat roman a la vostra elecció en tot moment, per tal que pugui garantir-se la vostra privadesa.
  • Millor recuperació de les sessions: si sobtadament s'ha tancat el Firefox mentre navegàveu o hi escrivíeu, ara podeu recuperar les pestanyes i finestres individualment, permetent-ne excloure així aquelles que puguin ser problemàtiques.
  • Implementació de noves tecnologies web: tipus de lletra descarregables dels mateixos llocs web, millora en l'ús del CSS, gestió d'estructures de dades de Javascript (com ara JSON) més eficient, etc.

Podeu obtenir-ne més informació consultant una llista detallada de les característiques i les notes d'aquesta versió.

Paral·lelament, durant els darrers mesos han aparegut diferents complements que milloren àmpliament les capacitats d'interacció de l'usuari amb el navegador. Aquest és el cas del Personas, que permet ampliar el ventall d'aparences disponibles per a la nostra interfície, o bé l'Ubiquity, encara en fase experimental, que enllaça la xarxa al propi llenguatge natural.

Com en anteriors ocasions, i per tal de fer conèixer les innovacions darrere del llançament, hi haurà diferents actes festius arreu del món i també al nostre país (per confirmar a Cerdanyola del Vallès i a Barcelona).

Podeu baixar Firefox 3.5 en català per a Windows, GNU/Linux i MacOSX des del Rebost de Softcatalà.

Quant a Softcatalà

Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per la normalització de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Per a més informació sobre els programes que aquesta associació ha traduït al català, podeu consultar el seu lloc web a http://www.softcatala.org.

Enllaços