Una nova arquitectura d'àudio i un nou sistema per atorgar permisos administratius en aplicacions i operacions realitzades per l'usuari, les principals novetats.
Guillem Alsina (guillem@imatica.org) - Ja fa algunes setmanes que gràcies a versions alpha i de desenvolupament s'estan donant a conèixer alguns detalls del que serà Ubuntu 8.04, la propera revisió d'una distro que amb cada nova edició trepitja més fort encara entre els usuaris. I és que la distribució fundada per Mark Shuttleworth està conquerint cada cop a un major nombre d'usuaris i recollint millors crítiques. Ubuntu és de fet una de les puntes de llança de l'atac de Linux a Windows com a sistema operatiu líder en les màquines dels usuaris finals.
Tècnicament, Ubuntu 8.04 "Hardy Heron" presenta com a principal novetat la introducció de PulseAudio, un servidor de so per a sistemes operatius POSIX (el que inclou a variants de Unix com GNU/Linux i també a alguns sistemes Windows) que permet operacions avançades com ara processar l'àudio en una màquina però desviar la sortida (és a dir, realitzar la reproducció) en un altre ordinador. Segons podem llegir a les notes corresponents a la darrera alpha de la distro, les aplicacions no-natives de l'entorn Gnome poden haver de ser recompilades per usar l'arquitectura PulseAudio.
PolicyKit permet executar determinades aplicacions amb més privilegis que un usuari normal però sense haver de recórrer a fer-ho com a root. El control de privilegis de Unix s'ha demostrat molt efectiu durant les seves tres dècades d'història (de la qual n'hereta Linux), però amb la popularització del sistema entre els usuaris finals es fan necessaris nous sistemes per treballar amb privilegis màxims en determinats moments i per a determinades operacions sense comprometre per a això la seguretat de l'ordinador. Habitualment s'atorguen privilegis de root (l'usuari amb tots els privilegis del sistema) a l'aplicació que convingui, amb el perill que això pot comportar. El nou sistema busca ser fins i tot més segur, ja que permet un control més granular dels permisos que s'atorguen a una operació determinada sense haver-los d'atorgar a tota l'aplicació.
Altres novetats són:
- Kernel 2.6.24
- Servidor gràfic ("de finestres") Xorg 7.3
- Inclusió de la versió beta de Firefox 3 molt més integrada amb el sistema. Ara, per exemple, els botons dels formularis són de l'estil GTK2
Com a curiositat, el nom de guerra d'Ubuntu 8.04, Hardy Heron, es refereix a un bernat pescaire amb el qualificatiu de robust. Totes les versions d'Ubuntu reben noms d'animals autòctons del continent africà, ja que a més que el fundador de Canonical (l'empresa que es troba darrere d'Ubuntu) i de la pròpia distribució, Mark Shuttleworth, és natural de Sud-àfrica, la mateixa paraula Ubuntu correspon a una paraula Zulu.
Més informació:
Ubuntu Hardy Heron Alpha 3 | Ubuntu
http://www.ubuntu.com/testing/hardy/alpha3
Imatge extreta de
http://blog.chip.de/chip-linux-blog/ubuntu-804-neues-theme-soll-bug-1-fixen-20071030/